duminică, 5 septembrie 2021

UNUN 1:1

Daca utilizati antene nerezonante (ex. antene de banda larga, long wire) si va "pisca" carcasa emitatorului atunci cand emiteti, e semn clar ca fiderul coaxial are in tresa curenti de mod comun.
UNUN 1:1 este un dispozitiv destinat eliminarii undelor RF nedorite de pe ecranul cablului coaxial si este utilizat ca un soc de RF pentru fidere scurte sau antene non-rezonante. Rolul lor este de a prezenta o impedanta mare curentilor nedoriti din ecranul cablurilor coaxiale. 
UNUN 1:1 poate fi realizat in mai multe moduri. Cel mai simplu este prezentat in fig. 1. Se bobineaza in aer 6 -10 spire din cablul coaxial ce alimenteaza antena (fider). In fig. 2 este prezentat un model realizat prin bobinarea fiderului pe o bara de ferita. In fig. 3 este prezentata modalitatea de realizare utilizand un tor de ferita (cea mai buna solutie). In figura 4 este prezentat un soc de RF realizat prin plasarea pe fider a unor inele de ferita (10-50 buc.). Fiecare model are avantajele si dezavantajele sale. Indiferent ce model folositi, socul de RF de pe fider imbunatateste randamentul antenei la emisie si scade zgomotul la receptie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu