vineri, 2 aprilie 2021

Antena fir lung

Antena "fir lung" (long wire, fig. 1) este probabil una dintre cele mai ieftine antene de unde scurte. Un singur fir intins intre doi sau mai multi izolatori, de preferinta cat mai sus si mai departat de obstacole. Orice lungime, adaptata printr-un cuplor de antena (ATU). In fine, nu chiar orice lungime! Este recomandat sa evitati multiplii de jumatati de unda din orice banda. Altfel, pe anumite frecvente va fi foarte greu sa obtineti un raportul de unde stationare (SWR) rezonabil.
Observati mai jos ce SWR se poate obtine pe diferite frecvente in functie de lungimea firului radiant.


Impedanta unei antene LW este cuprinsa intre 400 si 600 ohmi. Pentru adaptarea ei la un cablu coaxial de 50 ohmi este necesar un adaptor de impedanta UN-UN 9:1 (fig. 2, 3).
Pentru QRP sau max. 100 W se poate utiliza un tor T130-6 (2) sau FT140-43. Pentru puteri mai mari de 100 W, recomand utilizarea unui toroid T200-6 (galben, 2 - 50 MHz), T200-2 (rosu, 1 - 30 MHz) sau FT240-43.
Se bobineaza trifilar un numar de 9 spire (CuEm sau electric, izolat cu PVC, grosime 0,8 - 1 mm).
Torurile Amidon (Txxx-x) au pierderi mici si randamentul antenei este foarte bun. Pentru benzile joase este necesar un cuplor de antena sau se utilizeaza un cablu coaxial mai lung de 10 m.








In lipsa unor toruri Amidon se pot recupera ferite din alimentatoare in comutatie, doar ca in unde scurte pierderile sunt mari. Singurul avantaj ar fi ca SWR va avea valori reduse si de obicei nu mai este necesar un cuplor de antena.
Transformatorul se poate construi si pe o bara de ferita recuperata de la receptoarele radio comerciale (fig. 4).


Dupa ce am facut adaptarea antenei, este necesar sa oprim intoarcerea radiofrecventei prin tresa cablului coaxial (curenti in mod comun, au valori mari cand antena este dezacordata). Pentru asta se utilizeaza socuri de radiofrecventa (fig. 5, 6, 7, 8, 9). 

Socul RF se poate construi pe un tor (fig. 7), in aer (fig. 8) sau cu miezuri tubulare de ferita (fig. 9). In ultima instanta, folositi cabluri coaxiale mai lungi de 10 m, faceti un colac de cateva spire inainte de a-l conecta la etajul final al emitatorului si asta ar trebui sa va scuteasca de neplaceri. Gasiti mai jos cateva realizari practice.





Sper sa fiu de ajutor incepatorilor si m-as bucura sa schimbam un control in trafic cu toti vizitatorii site-ului. Voi aprecia orice comentariu, asa ca nu ezitati sa lasati cateva cuvinte mai jos. Multumesc!
73!


Recomandare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu