luni, 10 august 2020

GU-50 (ГУ-50)

ГУ-50 (GU-50) este o pentodă de RF de putere (50W), de fapt, o copie a pentodei LS-50 (fabricată de Telefunken), ajunsă în "atenția" sovieticilor în timpul celui de-al doilea război mondial, ca pradă de război. Poate fi utilizată ca amplificator  liniar de RF până la 120 MHz. Este unul dintre tipurile mai neobișnuite de tub, datorită bazei sale non-standard cu 8 pini și a unui capac metalic (neconectat la niciunul dintre elementele interne ale tubului) cu un mâner din plastic - care este menit să ușureze extragerea tubului din soclu (mai ales atunci când este fierbinte).
Tuburile GU-50 au fost utilizate la televizoarele timpurii și în dispozitivele medicale ca generatoare de RF. Tubul nu a fost niciodată utilizat în amplificatoarele de producție în masă pentru uz civil din cauza tehnologiei și materialelor utilizate relativ costisitoare. În anii sovietici, tubul a fost produs de unul dintre principalii producători de tuburi din orașul Ulianovsk, dar a fost fabricat și în Polonia (Unitra). Au fost alți succesori ai modelului LS-50 proiectat de Telefunken. BBC (Elveția) a produs P50/1 și versiunea ulterioară modificată P50/2, care aveau aceeași bază și pinout ca LS-50 original. Republica Democrată Germană a realizat P50. Mai târziu, RFT a făcut o versiune P50-1. Spre deosebire de proiectantii sovietici de televiziune, care au folosit stocurile militare GU-50 pentru primele lor televizoare, producătorii est-germani au oferit P50-2 special concepute pentru deflexia orizontală TV.
În ciuda popularității sale europene, tubul nu a fost prea cunoscut în SUA și Canada până când a fost descoperit de audiofilii, după prăbușirea blocului politic din est și Uniunea Sovietică.
Versiunea chineză a acestui tub se numește FU-50, iar producția este continuată cel mai probabil de Shuguang, principalul constructor chinez de tuburi.
Tubul a fost proiectat inițial pentru operațiuni mobile, astfel încât filamentul său consumă doar 0,705 amperi, în timp ce puterea de disipare a anodului este de până la 40 de wați, destul de mare pentru o putere de filament atât de scăzută. Pentru funcționare optimă, tensiunea de anod este ridicată (800 V). Tensiunea pe grila ecran este de 300 de volți. Anodul tubului este confecționat dintr-un aliaj special de nichel, acoperit special, astfel încât pentru ​​scurt timp poate disipa mai mult de 100 W fără distrugere
Liniar - schema de aplicatie Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu