sâmbătă, 3 octombrie 2020

FT8

Cum propagarea undelor radio in ultimul timp a cunoscut un minim, va propun un mod de comunicare digital optimizat pentru semnale slabe, numit FT8. Acest mod de lucru a fost dezvoltat de K9AN și K1JT. FT8 înseamnă "Franke și Taylor, modulație 8-FSK" si permite, fata de modurile JT65, JT9, o durata redusa de transmisie si implementarea automatizarii. Se pot receptiona semnale cu un raport S/Z redus, chiar subunitar. Banda ocupata este foarte ingusta si permite cateva zeci de QSO-uri in cativa kHz latime. Comunicarea nu este afectata daca in banda apar semnale SSB. 
Pentru a realiza un QSO in FT8 este nevoie de un transceiver cu stabilitate buna a frecventei si un calculator (tableta, smartphone). Este necesara o sincronizarea foarte precisa a orei intre emitator si receptor. Calculatorul permite salvarea automata a QSO-urilor, log si macrocomenzi predefinite, care raspund automat in functie de mesajul primit de la corespondent.
Daca echipamentul de emisie-receptie nu are interfata dedicata comunicarii digitale, este necesara o interfata pentru conectare la placa de sunet.

Resurse web:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu