luni, 10 septembrie 2018

DKM-302 - transceiver sincrodina (II)


Modificari personale
1. Reglaj volum audio - potentiometru de 100 ohmi (bobinat, dif. radioficare) conectat pe iesirea amplificatorului AAF si mufa autodeconectanta pentru conectarea unor casti de joasa impedanta.
2. Semnalul RF din borna 7 a fost aplicata capatului cald al unui semireglabil de 1K pentru a regla nivelul RF aplicat mixerului echilibrat (cursor - C44).
3. Pentru CW am injectat semnal RF din borna 7 (placa) in baza T7 printr-un releu Reed comandat de cheia telegrafica. Am separat galvanic baza cu un C = 18 pF.
4. Am adaugat pe intrarea receptorului un potentiometru de 100 ohmi pentru a avea un control suplimentar asupra nivelului de intrare in caz de semnale puternice. Potentiometrul a fost legat la masa si semnal antena dupa releul de comutare, din cursor am aplicat semnal la intrarea receptorului (L1, borna 1). Pe capetele potentiometrului am conectat doua diode 1N4148 antiparalel. Acest circuit este foarte util in cazul in care exista surse perturbatoare in apropierea antenei sau chiar alte statii de radioamator care lucreaza cu puteri mari. 
5. S-metru cu LED-uri

Am confectionat bobinele finalului pe oale de ferita (17,5 mm diametru, inaltimea 23 mm, marcate ICE, 2700), inductantele fiind urmatoarele:
L13 = 27 µH
L14 = L15 = 12 µH

L16 = L17 = 52 µH
L18 = 73 µH

La vremea constructiei erau singurele oale gasite. Nici nu puteam visa la toruri si nici nu aveam cu ce masura inductantele. Imi amintesc ca am incercat cu niste toruri (tuburi) improvizate din radioreceptoare romanesti, varianta cu oala functionand cel mai bine.

Majoritatea componentelor folosite (cu exceptia circuitelor integrate) sunt recuperate, in cea mai mare parte de la electronice scoase din uz. Acum componentele necesare pot fi gasite la preturi rezonabile. Modulatorul ROB025 (catalog, Almanah Tehnium 1984, pag. 44) poate fi inlocuit cu echivalentul LS025T (SGS Thomson) sau, cu mici modificari, folosind MC1496.
Pentru scala am utilizat un tambur din textolit al carui diametru a fost masurat pentru a asigura o aliniere corecta a firului (nylon undita). La unul din capete am folosit un arc pentru tensionare, desi ma puteam baza doar pe elasticitatea firului.
In stabilitatea oscilatorului un rol important il are si rigiditatea carcasei, altfel pot aparea devieri de frecventa la butonare. 
Pe panoul din spate sunt, in ordine, mufele RF, PTT, KEY, MIC, DIF EXT (pentru casca).

Dupa cum am mai spus cu alte ocazii, acest transceiver, construit cu multi ani de zile in urma, a fost folosit de mine in trafic. A ajuns apoi la  YO4RFQ
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu