luni, 22 mai 2017

DKM-302 - transceiver sincrodina (I)

Click pe imagine pentru marire!

Conceput pentru a lucra SSB pe banda de 80m, este caracterizat de simplitate, foloseste componente usor de procurat (chiar si din recuperari), cablaj monoplaca si mecanica abordabila in regim de amator. Sensibilitatea la receptie este mai buna de 0,3µV si emite semnal DSB (dubla banda laterala cu purtatoarea suprimata).
Componenta principala (mai greu de procurat in 1987, anul aparitiei in Tehnium) este ROB025, modulator echilibrat, folosit in echipamentele telefonice. Acum se gasesc pe piata modulatoare echilibrate mai performante la preturi mici (de ex. MC1496).
In afara aglomeratiei urbane, are o receptie foarte buna. Pentru emisie am folosit un etaj final cu 6P13 (final linii TV alb-negru). Antena, un fir lung de 40m. A fost folosit o vreme de YO4RFQ, Tache (tata), Lungesti (in nordul judetului Galati).
Pentru a emite CW am dezechilibrat modulatorul cu cheia telegrafica. Voi reveni cu mai multe detalii dupa concediu.Schema si detaliile constructive au fost publicate in revista Tehnium nr. 6 din 1987. Link alternativ.

Reamintesc ca este interzisa construirea si folosirea unor echipamente de emisie in lipsa unei licente de radioamator emisa de ANCOM!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu