marți, 5 noiembrie 2024

Dipol vertical pentru banda de 10m

Antenele verticale permit radiatia undelor la un unghi mic. Acest lucru avantajeaza legaturile radio la mare distanta. Folosesc de peste un an o antena GP pentru 20m in amplasament fix avand ca suport un baston telescopic din fibra de carbon (undita) si care a rezistat bine la intemperii (ploi, inghet, vant). Antena a fost folosita si in banda de 10m cu rezultate acceptabile. Avand in vedere avantajele unei antene home made si tinand cont de experienta mea referitoare la folosirea acestui tip de suport, am decis sa construiesc o antena dedicata benzii de 10m, dipol vertical in jumatate de lungime de unda (cunoscuta ca T2LT). Particularitatea acestei antene consta in utilizarea cablului coaxial pentru a realiza cele doua brate ale dipolului. La capatul de jos a bratului inferior este necesar un soc de radiofrecventa pentru a bloca transformarea intregului ecran al cablului coaxial in element radiant. Am decis sa nu sacrific 2,5m de cablu RG58, astfel, pentru realizarea bratul superior al dipolului, am folosit un cablu electric flexibil.

Materiale necesare:
- catarg telescopic 6,2m (suma lungimii tronsoanelor; in realitate este mai scurta);
- cablu electric flexibil 0.75mmp, 260mm (am folosit cablu pentru difuzor);
- tub termocontractabil diverse diametre;
- chit siliconic;
- banda adeziva;
- coliere plastic;
- suporti teava;
- mufa BNC mama pe fir;
- cablu coaxial 50 ohmi (am folosit cablu din Cu, flexibil; 9m, RG58);
- teava PVC cu diametrul de 50mm si lungime de 190mm (suport bobina de soc);
- teava PVC cu diametru 32mm si lungimea de aprox. 30cm , pentru suport catarg (dimensiuni in functie de bastonul telescopic; de preferinta cel mai mic diametru in care incape segmentul gros al catargului);
- surub M4 si piulita ca opritor in teava suport.

Dimensiuni dipol: 2500mm (partea superioara), 2450mm (partea inferioara; factor de scurtare datorita caracteristicilor cablului coaxial). Socul RF are 24 de spire.

Pentru ca bastonul telescopic sa reziste la intemperii l-am montat in asa fel incat in timpul furtunilor sa nu se loveasca de obiecte dure (de ex. copaci). Fiecare imbinare a fost protejata cu banda adeziva pentru a impiedeca patrunderea apei (poate deteriora segmentele in caz de inghet).

Suportul socului de radiofrecventa, teava PVC cu diametrul de 50mm, lungimea 190mm si distanta dintre gauri de 130mm (in functie de grosimea cablului); gaurile au fost alezate pentru a permite indoirea coaxialului fara stres mecanic.

Imbinarea partii superioare a dipolului la cablul coaxial.

Protejarea imbinarii cu tub termocontractabil.

Protejarea capatului cablului coaxial impotriva patrunderii apei cu chit siliconic si tub termocontractabil.


Protejarea mufelor de umezeala. La capatul superior al mansonului culisant am aplicat banda adeziva.


Antena pregatita pentru amplasare pe catarg.


Suport perete:


Antena pe amplasamentul final. Buclele de sub bobina au doar rolul de a mentine in pozitie verticala cablul in zona mufelor si vor permite amplasarea antenei pe un catarg mai inalt. Dupa reglaj (scurtarea capatului superior pentru rezonanta la frecventa dorita), am protejat capatul firului pentru patrunderea apei si oxidare folosind tot un tub termocontractabil.





Antena a fost instalata la o inaltime de 1 metru de la sol (partea inferioara a socului RF), pe o cutie folosita vara ca suport pentru flori. Cel mai bun raport de unde stationare este 1 : 1,3. Antena este puternic influentata de obiectele din jur. Probabil si apropierea de cladire o influenteaza negativ. Cand vremea va permite voi incerca sa mai "storc" ceva din ea. Am in vedere in primul rand folosirea unui catarg mai inalt si ridicarea la cel putin 3m de sol. In trafic, rezultatul n-a intarziat sa apara: LOG

Editare 10.11.2024 - PSKReporter





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu