sâmbătă, 2 aprilie 2022

Antena HM pentru 2m

Pornind de la designul prezentat de DL8MH, am construit o antena baston pentru banda de 2m. Poate fi folosita in portabil dar si ca antena pentru statia de baza.

Materiale necesare:
- cablu de cupru pentru instalatii electrice cu diametrul de 1mm, aprox. 70 cm;
- cleme sir (6 poli);
- mufa BNC mama pe fir;
- RG 58, aprox. 1 m;
- tub PVC cu diametrul de 20 mm si lungime 65 cm;
- suport de perete pentru tevi (2 buc.)
- lucruri marunte (colier plastic, burete, chit siliconic).

Folosind cateva unelte comune (ruleta, cutit, surubelnita, burghiu de 4 mm, masina de gaurit, cleste, foarfece, pistol chit siliconic) am realizat antena din imagini. Cele doua tronsoane de cablu de cupru au lungimea de 49 si 16,5 cm (un pic mai lungi la inceput pentru a putea acorda antena). Dupa reglaj pe frecventa dorita se introduce antena in tubul de protectie. A fost necesar sa scurtez garda din plastic a suruburilor clemelor sir pentru a culisa usor in interiorul tubului PVC. Am fixat in partea inferioara cablul coaxial cu un colier din plastic apoi am adaugat in ambele capete dopuri de burete pe care le-am sigilat cu chit siliconic. Recomand sa adaugati cateva granule de silicagel in interiorul bastonului. In lipsa, lasati nesigilat capatul  inferior pentru a evita formarea condensului si oxidarea partilor metalice. Clemele sir au rol de conexiune in capatul inferior iar urmatoarele doua de a pastra distanta dintre cele doua tronsoane de cupru. Cel lung se conecteaza la firul central al cablului coaxial, celalalt la tresa.
 



Prinderea antenei pe suport se poate face cu coliere pentru teava ca in imaginea urmatoare. 


 
In timpul masuraturilor antena are pozitie verticala. In functie de pozitia mainii (pe antena sau cablu), SWR are alta valoare. Cel mai mic l-am obtinut plasand pe coaxial un soc cu doua spire (tub de ferita).



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu