joi, 29 aprilie 2021

Manipulator electronic cu E555


La alegerea releului (de preferinta reed) se va tine cont de curentul maxim suportat pe iesire (pin 3) de E555 (max. 225 mA). 





 

sâmbătă, 24 aprilie 2021

Primul meu transceiver

Trebuie sa mai fie printr-o magazie, prafuit. Partea de receptie era functionala cu mai bine de 6 luni inainte de a primi licenta. In ziua in care a sosit plicul "eliberator", am adaugat pe placa suport modulul PA RF si am facut primul apel YO. Ehe, ce emotii! Cate nopti nedormite... Cu o antena de aproape 20 de metri auzeam majoritatea statiilor YO si ca bonus multe din ER, UT, LZ si chiar YU.
Cred ca fiecare dintre noi avem astfel de amintiri...

Partea de receptie este o sincrodina, adica un receptor cu conversie directa, unde diferenta dintre semnalul radio si oscilatorul local este tocmai semnalul audio modulator. Emitatorul transmite semnale DSB, adica dubla banda laterala cu purtatoarea suprimata. Componentele sunt in cea mai mare parte uzuale, usor de recuperat din aparate de radio si televizoare scoase din uz.

Principalii parametri, sunt:
- banda 80 m
- sensibilitate < 1µV
- selectivitate mai buna de 2,7 kHz
- emisie - telegrafie nemodulata (purtatoare) si fonie cu purtatoare suprimata si banda laterala dubla. 

Pentru marire, dati click pe imagini!



Consideratii personale
- in lipsa torurilor am folosit tuburi de ferita de la transformatoarele FI MF de la RR Gloria, pe care le-am taiat prin metoda inel de grafit incins cu bec serie la retea;
- atentie la regimul tranzistorului final T12; un curentul prea mic conduce la distorsiuni in fonie, curent mare duce la distrugerea tranzistorului; se va ajusta corespunzator R=470 ohmi (din anodul D5);
- recomand utilizarea unui filtru trece-jos intre secundarul Tor 5 si antena, altfel exista riscul sa va auda "vecinii" pe mai multe benzi; se poate folosi un dispozitiv ATU manual sau un filtru trece jos tip П;
- pe intrarea in receptor am montat potentiometrul in configuratie obisnuita - semnal la un capat, celalalt la masa si iesirea pe cursor, unde am adaugat doua diode 1N4148 in antiparalel la masa (limitator), deorece aveam uneori semnale foarte puternice de la niste "rechini" locali;
- ca tranzistor final am folosit initial BD135 si apoi BD139, cu o dioda zenner de protectie montata colector-masa si radiator corespunzator; 
- la data constructiei (1984), singura piesa noua a fost BD-ul folosit in etajul final; toate celelalte erau recuperate din aparate radio si TV; am avut inspiratia sa verific cu atentie componentele inainte de montare; imi amintesc ca am gasit multe "plachete" ceramice clacate;
- daca nu construiti alimentatorul de mai sus, puteti folosi un acumulator sau un alimentator liniar stabilizat si foarte bine filtrat; sursele in comutatie sunt foarte zgomotoase, la fel si iluminatul stradal.

Recomand cu caldura "receptorilor". Partea de receptie are performante bune si, odata construit, este usor de upgradat dupa obtinerea licentei.

Pentru informatii suplimentare accesati articolul original de la aceasta adresa.

Profit de ocazie sa multumesc autorului, YO3CJL, pentru momentele placute petrecute la constructia si operarea transceiverului.
 
73!




marți, 13 aprilie 2021

Aniversare YO8RCD

In luna aprilie a acestui an, site-ul YO8RCD implineste 10 ani. Din pacate, acest moment coincide cu aniversarea unui eveniment nefericit: trecerea in nefiinta a lui YO4RFQ, Tache din Lungesti (GL). Tata.
 

"Traiti, ba traiti, ca de murit nu-i nici o scofala" 

Sa auzim de bine, prieteni!
73!

Ferite AFERRO - catalog

Pentru rezolutie mai buna, folositi butoanele din partea de jos a fisierului (maximizare, descarcare).
  

duminică, 11 aprilie 2021

UNUN 9:1 - foto

Pentru adaptarea unei antene LW am utilizat un transformator UNUN 9:1 home made. Datorita puterii reduse, am folosit un miez de ferita FT114-43.
Prezint mai jos cateva detalii constructive. Carcasa se poate gasi la orice magazin de instalatii sanitare. Placuta suport este din sticlotextolit. Gaurile laterale sunt pentru ancora si firul radiant. Daca se doreste utilizarea la puteri mai mari de 50W, este necesar un miez mai mare si vor fi intercalate izolatoare ceramice spre ancora si firul radiant.





duminică, 4 aprilie 2021

MIZUHO QP-7 - TX 7 MHz QRP


QP-7 pe internet

2SC1957 - Catalog



În trecut, Japonia era cunoscută sub numele de Mizuho, "ținutul în care plantele frumoase de orez cresc din abundență". Apa era pură și curată - iar plantele de orez se coaceau în fiecare toamnă. Era o țară frumoasă cu o abundența a naturii. În ultimii ani, în timp ce viața umană a devenit din ce în ce mai agitată, calmul nostru și sentimentul prețios al naturii s-au pierdut. Chiar și cu viața ta aglomerată, aș vrea să te bucuri de Musen (Radio Amator) și să simți relaxat. Din acest motiv am ales Mizuho Communications ca nume al companiei.
Tsugo Takada, JA1AMH, proprietarul

Sarcina artificiala


Din comoditate, am folosit o vreme pe post de sarcina artificiala, pentru testarea emitatoarelor CB de mica putere (27MHz), un rezistor de 56 ohmi / 5W, bobinat. Important era sa am o sarcina pentru final in timpul testarii, reactanta conducea la o indicatie mica pentru undele reflectate, "scaparea" de RF era suficienta pentru a da semnal de receptie statiei de control. Am construit cu ani in urma si o sarcina cu multe rezistoare de 3W in paralel, doar ca era mare si incomoda. 

SWR pe diferite frecvente:


Rezistoarele de putere neinductive pe baza de oxid de beriliu (BeO), dedicate aplicatiilor wireless, in special pentru uz militar, sunt disponibile acum la preturi rezonabile.

Va prezint mai jos o sarcina neinductiva construita de mine. Putere maxima 40 W, 50 ohmi impedanta. Am folosit un rezistor 32-1007. Producatorul il recomanda pentru aplicatii pana la 6 GHz.


Terminalul rezistorului de putere este foarte firav si pentru fiabilitate l-am acoperit cu chit siliconic universal. In HF si VHF nu am observat modificari a parametrilor dupa aplicarea chitului. 


SWR pe diferite frecvente:



Varianta finala, dupa acoperirea radiatorului cu folie termocontractabila





Recomandare:




Daca esti in cautarea unei sarcini artificiale gata facuta, "de fabrica", acceseaza acest link.



Desigur, forma finala a unei astfel de sarcini artificiale construita "in casa" depinde de materialele disponibile si de imaginatia constructorului.
Voi aprecia orice comentariu menit sa duca la imbunatatirea acestui accesoriu, care nu poate lipsi din laboratorul unui radioamator. Asa ca nu ezitati sa lasati mai jos cateva cuvinte. Multumesc!

Sa auzim de bine!
73!

sâmbătă, 3 aprilie 2021

Masuratori cu analizorul de antena

E weekend dar ploua, asa ca masuram in casa. Am in teste o antena LW de 16,2 m (facuta colac), adaptata cu un transformator 9:1. De curiozitate, o cuplez la analizor. Iata rezultatele!

Click pe imagine pentru marire!

Si acum masuratoarea facuta in urma cu o saptamana cu antena intinsa intre doi suporti (3m si 1m).

Masuratoare cu iesirea transformatorului in scurtcircuit, 

apoi fara fir radiant (iesire in aer)

si folosind un rezistor de 470 ohmi ca sarcina. 





Ce indica analizorul la o sarcina neinductiva de 50 ohmi?

Dar la un rezistor de 56 ohmi de 5 W (bobinat)?



Sanatate, soare, zambete, inspiratie si propagare buna!

73!


MR100 - Analizor digital pentru antene

Analizor digital pentru antene tip MR100 (clona SARK-100), construit in baza unui generator DDS AD9851.

Un aparat care nu trebuie sa lipseasca din laboratorul profesionistilor, dar si amatorilor care lucreaza cu echipamente radio (antene, cabluri, statii de emisie-receptie).

Analizeaza in mod automat parametrii antenelor la frecventele selectate (SWR, impedanta, capacitate, rezistenta, reactanta, inductanta, etc.).
Analizeaza cablurile coaxiale (impedanta caracteristica, factor de calitate, pierderi, SWR, factor de viteza, pierderi, frecventa de rezonanta, lungimea liniilor 1/2, 1/4).
Permite reglarea ATU (antena tuner) si masoara pierderile.
Masoara inductante si capacitati.
Masoara pierderile in balun.
Estimeaza parametrii cristalelor de quart.
Poate fi folosit si ca generator de RF!

Aplicatie PC pentru a afisa date in timp real (parametri, grafice diverse).
Conectica: mini USB (conexiune de date si upgrade), BNC (masura), alimentare
Domeniul de masura: 1 - 60 MHz
Alimentare: 12V
Dimensiuni: 90 x 82 x 30 mm
Fara carcasa, contine panouri de protectie din plexic.

Analizorul digital pentru antena MR100 poate fi gasit AICI!







vineri, 2 aprilie 2021

Antena fir lung

Antena "fir lung" (long wire, fig. 1) este probabil una dintre cele mai ieftine antene de unde scurte. Un singur fir intins intre doi sau mai multi izolatori, de preferinta cat mai sus si mai departat de obstacole. Orice lungime, adaptata printr-un cuplor de antena (ATU). In fine, nu chiar orice lungime! Este recomandat sa evitati multiplii de jumatati de unda din orice banda. Altfel, pe anumite frecvente va fi foarte greu sa obtineti un raportul de unde stationare (SWR) rezonabil.
Observati mai jos ce SWR se poate obtine pe diferite frecvente in functie de lungimea firului radiant.


Impedanta unei antene LW este cuprinsa intre 400 si 600 ohmi. Pentru adaptarea ei la un cablu coaxial de 50 ohmi este necesar un adaptor de impedanta UN-UN 9:1 (fig. 2, 3).
Pentru QRP sau max. 100 W se poate utiliza un tor T130-6 (2) sau FT140-43. Pentru puteri mai mari de 100 W, recomand utilizarea unui toroid T200-6 (galben, 2 - 50 MHz), T200-2 (rosu, 1 - 30 MHz) sau FT240-43.
Se bobineaza trifilar un numar de 9 spire (CuEm sau electric, izolat cu PVC, grosime 0,8 - 1 mm).
Torurile Amidon (Txxx-x) au pierderi mici si randamentul antenei este foarte bun. Pentru benzile joase este necesar un cuplor de antena sau se utilizeaza un cablu coaxial mai lung de 10 m.








In lipsa unor toruri Amidon se pot recupera ferite din alimentatoare in comutatie, doar ca in unde scurte pierderile sunt mari. Singurul avantaj ar fi ca SWR va avea valori reduse si de obicei nu mai este necesar un cuplor de antena.
Transformatorul se poate construi si pe o bara de ferita recuperata de la receptoarele radio comerciale (fig. 4).


Dupa ce am facut adaptarea antenei, este necesar sa oprim intoarcerea radiofrecventei prin tresa cablului coaxial (curenti in mod comun, au valori mari cand antena este dezacordata). Pentru asta se utilizeaza socuri de radiofrecventa (fig. 5, 6, 7, 8, 9). 

Socul RF se poate construi pe un tor (fig. 7), in aer (fig. 8) sau cu miezuri tubulare de ferita (fig. 9). In ultima instanta, folositi cabluri coaxiale mai lungi de 10 m, faceti un colac de cateva spire inainte de a-l conecta la etajul final al emitatorului si asta ar trebui sa va scuteasca de neplaceri. Gasiti mai jos cateva realizari practice.





Sper sa fiu de ajutor incepatorilor si m-as bucura sa schimbam un control in trafic cu toti vizitatorii site-ului. Voi aprecia orice comentariu, asa ca nu ezitati sa lasati cateva cuvinte mai jos. Multumesc!
73!


Recomandare