joi, 21 noiembrie 2024

TAK-tenna YO8RCD (III)

In postarile anterioare am aratat cum am construit elementele antenei. "Profitand" de vremea rea, am pregatit doua dispozitive care sa-mi permita o serie de teste. In principiu, totul este provizoriu. Am folosit materiale ieftine, existente in "casa". 
- BALUN 1:1 , cu rol de adaptare intre cablu coaxial (asimetric, nebalansat) la bratele dipolului (simetric, balansat). Pe un miez T225-2 am bobinat trifilar 15 spire de cablu electric flexibil (recuperat de la un aparat electrocasnic). Infasurarile au fost fazate corespunzator (culorile diferite ajuta). La capete am montat doua mufe BNC (mama, tata).  Schema infasurarilor este clasica.



- ȘOC DE RADIOFRECVENȚĂ
Pentru a nu transforma cablul coaxial in element radiant, voi folosi un "dop" de radiofrecventa (șoc RF), care, datorita impedantei mari la frecventa de lucru, sa intrerupa curentul in mod comun ce apare pe tresa. Suportul este o teava PVC (5 cm diametru, lungimea de 30 cm; instalatii sanitare) si cablu RG58. Bobina are 40 de spire. In capatul superior sunt doua suruburi la care vor fi conectate cele doua spirale. In partea inferioara mai sunt 7 m de cablu, suficient pentru a conecta antena la comutator. Teoretic, datorita socului, lungimea cablului coaxial nu mai este importanta.



Conexiunile interioare le-am sigilat cu chit siliconic pentru a evita oxidarea.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu