duminică, 24 martie 2024

TX 80 si 40m, CW

Folosind doar cateva componente usor de procurat, se poate construi un emitator CW pentru orice banda. O poarta a circuitului integrat (74HC240) este folosita ca oscilator cu cuart, element ce garanteaza stabilitatea frecventei generate. Manipularea telegrafica se aplica intrarii de activare. Patru porti inversoare sunt folosite ca buffer, pentru comandarea MOSFET-ului IRF510. Intrarile nefolosite se leaga la masa pentru evitarea autooscilatiei si ambalarii termice. Reglarea corecta a FTJ (filtru trece jos) garanteaza un randament de aprox. 90% (clasa E).


Cristalul va fi folosit pe frecventa fundamentala. Oscilatorul intern poate fi inlocuit de un oscilator extern cu frecventa variabila capabil sa asigure un semnal de 8Vvv. Circuitul integrat va fi prevazut cu un mic radiator. Socul de radiofrecventa are 30 spire CuEm 0,25mm, bobinate pe un miez de ferita de 6mm diametru. Tranzistorul IRF510 va fi prevazut cu radiator. Prin reglarea bobinei L1 a FTJ se obtine pe iesire 10W la 12V alimentare (+B conectat la +12V) si 1A curent consumat. In punctul +B se poate aplica o modulatie AM sau o tensiune mai mare de alimentare pentru marirea puterii (atentie la ambalarea termica a tranzistorului!).

Valoarea componentelor FTJ in functie de banda: 


74HC240 - opt buffer-re inversoare cu iesiri in 3 stari, controlate de pinii 1 (1OE) si 19 (2OE) - intrari de activare - catalog (.pdf)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu