sâmbătă, 29 aprilie 2017

Analizor de antena la pret scazut

Folosind un generator de RF cu putere de cativa mW se poate afla frecventa de rezonanta a antenelor si se poate regla antena tuner-ul (ATU) fara a genera QRM.
Dispozitivul este compus dintr-un generator de RF reglabil realizat cu un circuit integrat PLL (CD74HC4046AE), o punte de masura si un indicator cu LED. Alimentarea se face cu o baterie de 9V.




Reglarea frecventei oscilatorului se face in tensiune pe pinul 9. In acest scop sunt utilizate patru semireglabile care sunt presetate pe centrul benzilor si sunt selectabile cu ajutorul unor "calareti" sau comutator DIP. V1 permite reglajul fin al frecventei. Daca nici un potentiometru de presetare nu este conectat, V1 permite reglajul pe intreaga gama (2,5 - 22MHz). Pentru a extinde gama de frecvente se conecteaza in paralel pe R3 rezistorul R11, gama de frecventa fiind in acest caz 7 - 40MHz. In functie de gama selectata (V2... V5), reglajul fin variaza frecventa oscilatorului cu max. 2MHz.

Semireglabil
R3
R3 paralel cu R11
V2 2.5-4.8 MHz 7 la 13 MHz
V3
5.0-8.5 MHz
13 la 21 MHz
V4
8.6-12.3 MHz
21 la 27 MHz
V5
12.5 la 22 MHz
27 până la 40 MHz

Ieșirea VCO-ului este cuplata prin intermediul unui filtru TJ si asigura un nivel constant pe puntea de masura (3 rezistoare de 51 ohmi si antena de masurat). Datorita nivelului scazut de semnal injectat, este necesar un transformator ridicator conectat in iesirea puntii. Semnalul de iesire este apoi aplicat unui amplificator Darlington format din tranzistorii Q1 și Q2. R9 (1Mohm) polarizeaza insuficient pentru a aprinde LED-ul, care se va stinge dacă nu există nici un semnal de intrare, dar suficient de sensibil la semnalele de intrare mici, de la punte.

Semnalul RF de la iesirea puntii este amplificat direct de circuitul Darlington, nefiind necesara redresarea acestuia. LED-ul oferă o indicație vizuală efectivă a curentului de colector. Cu cât semnalul de intrare este mai mare, cu atat este mai luminos. Acest lucru elimină „zonă moartă“, produsă de un redresor cu diode, ceea ce face găsirea unui nul exact al puntii. Pentru o precizie mai mare se poate conecta un instrument de masura in paralel cu R10.

Etalonarea dispozitivului presupune reglarea V2 - V5 cu ajutorul unui frecventmetru pe mijlocul benzilor. Conectarea permanenta a unui frecventmetru pe iesire (C6) da o precizie mai mare masuratorii.


Functionare:
Se conecteaza antena de masurat (J1) si se baleiaza reglajul fin pana se stinge LED-ul. Daca LED-ul nu se stinge complet, exista o componenta reactiva la impedanta vazuta de punte. Pentru ajustarea unei bloc ATU, se conecteaza puntea la intrarea dispozitivului, se seteaza frecventa la care trebuie sa functioneze si apoi se ajusteaza reglajele ATU pana se stinge LED-ul.  
Desi oscilatorul nu are o stabilitate foarte buna, analizorul poate fi folosit ca un generator RF de uz general.



Desenul cablajul (1:1) poate fi descarcat de AICI. 
Comutatorul de benzi poate fi realizat cu calareti (foto sus) sau un comutator miniatural, DIP (cablaj jos).

Amplasare componente:



Important!
Frecventa superioara limita a oscilatorului depinde de producatorul circuitului integrat. Cele fabricate de Philips si Harris functioneaza pana la 40MHz, R9 va fi ajustat în funcție de CI utilizat si sensibilitatesa etajului de amplificare.

Un comentariu:

  1. Am reusit sa-l construiesc si eu. In lipsa unui analizator digital este foarte util. Iti "spune" rapid pe unde rezoneaza antena.

    RăspundețiȘtergere